Stallguiden – 7 tips när du ska bygga eget stall!

Bygga eget stall är något av det mest spännande som finns! Dina hästar ska äntligen bo där du bor eller utökar du kanske din verksamhet med fler stall? I den här guiden ger jag dig mina bästa tips vad som är bra att tänka på när du ska bygga eget stall utifrån mina erfarenheter av att ha varit delaktig till ett flertal olika stall. Det har blivit bra alla gånger, men det har aldrig blivit 100% som jag tänkt mig.

Byggt eget stall helt själv har jag förstås inte gjort. Jag har haft min byggkunniga pappa till hjälp alla gånger. Men tänkt, räknat, analyserat, ritat, ritat om och varit delaktig i hela processen från val av byggmaterial, boxdesign till saltstenshållare – det har jag! Jag vet inte om det blir ett femte stall någon gång i livet, men om det blir det, är det här allt jag önskat att jag visste eller hade tänkt på tidigare. Förstås blandat med tips och råd kring sånt som verkligen blev ett perfekt resultat.

Till min hjälp visuellt har jag främst det senast byggda stallet där mina egna hästar huserar på hästanläggningen Stall Lövholmen strax söder om Stockholm där jag också driver en verksamhet med uthyrning av stallplats.

1. Gör allting större än vad du tänkt dig!

När man befinner sig där i byggtankarna så fladdrar visionen från både litet till lagom och stort. Oftast sätter ekonomin ribban för vad som faktiskt går att få till. Men om du kan – ta till goda mariginaler! Bygg allting större än vad du tänkt dig. Gör en extra box, sätt in några extra fönster (ljusinsläpp som sparar el), skapa mycket större förvaringsutrymmen än du tror du behöver och tänk att en mindre maskin ska kunna köra in i stallet.

Det låter kanske galet, men när dagen kommer och du ska sköta allt underhåll av ditt då inte så nybyggda stall är det så mycket värt att ex en mindre traktor eller Avant tar sig in genom dörrar och kan lyfta upp den som ska byta lampor eller rengöra innertaket liksom när boxar ska tömmas och stor-rengöras eller när man plötsligt inser att man vill köra in stora höbalar hela vägen in i stallet.

2. Nu är nu. Men vilken är din 10-årsvision?

Att bygga eget stall kostar mycket pengar men byggnader lever också länge. Tänk därför efter direkt från början – vad kommer du vilja utveckla inom 10 år? Ska du börja med avel ”framöver” kanske? I så fall är en fölbox bra att beräkna in redan från början. Har du behov av en ligghall så småningom om? Då kanske flyttbara boxväggar är toppen liksom eluppvärmt vatten i stallet.

Att ha några tomma boxar kanske kan tyckas onödigt till en början och något du spontant absolut inte vill lägga ut pengar på. Men livet förändras, kanske har du färre hästar om några år och kan tjäna en slant på att hyra ut de där extra boxarna så ditt eget hästeri går runt. Eller så blir du ännu mer hästbiten och vill skaffa fler hästar. Kanske får du trots allt inte tillräckligt med förvaring och då passar en extra hästbox ypperligt för att rymma väldigt mycket saker både på bredden och höjde

3. Smarta insatser för ekonomiska besparingar!

Något jag önskar att jag hade gjort är att investera i solpaneler! Det va inte så i ropet när jag byggde senaste stallet för snart 12 år sedan. Visst fanns det men idag vet vi bättre. Det känns som en självklarhet att få stallet att gå runt i sig själv kring elkostnader, eller hur? Att ”gödsla” med fönster som pappa kallade mina idéer för har lönat sig enormt – jag behöver mycket sällan använda lysrör eller någon form av belysning i stallet annat än vid kvällsfodringen.

Öppningsbara fönster har inte bara varit bra för luften i stallet, hästar är nyfikna djur som både tycker om och får stimulans av att vara med i vad som händer utanför! Allra mest påtagligt med funktionen att kunna titta ut och hänga med blir det för den långvariga konvalescenten som i värsta fall fått boxvila.

Att bygga ”stort” dvs högt till tak med mycket rymd inomhus har tillsammans med öppningsbara fönster skapat en mycket bra luft utan behov av mekanisk ventilation. Stallet är också isolerat men inte uppvärmt. Värme förbereddes men behövde aldrig användas, tack vare eluppvärmt vatten är stallet inte känsligt för kyla! Förvisso finns här en kostnad kring vattnet, men den är å andra sidan temporär till årstiden då den behövs och det finns så mycket fördelar med frostfritt vatten att det positive övervinner!

Ytterligare något som skapat viss besparing är att använda gummimattor i alla boxar – det går åt lite mindre strö. Hästarna står bekvämare på gummimattor (precis som vi!) och man behöver inte oroa sig för liggsår pga betong som kommer fram när det varit rullningsdags! Istället för 20 cm strö har jag snarare haft 10 cm strö. En smaksak förstås hur mycket strö man sen ”vill” ha i alla fall.

4. Hagar – gör dem flexibla och nära!

När jag skulle bygga mitt eget stall hade jag haft en del stallsituationer innan och också alltid varit ensamt ”ansvarig” för mina hästars alla mål mat om dagen, att de kom ut och in och jag kunde sällan resa bort. Så mitt stall skulle ha hagar PRECIS utanför dörren, det va ett som va säkert! Och det här blev bra. Jag har aldrig haft det så enkelt och praktiskt att låta nästan vem som helst (oftast hästokunniga sambon) kunna hjälpa mig släppa in eller ut hästarna när tiden är knapp. Den helbruna dörren nedan är huvudutgång till hagen, där är det bara knappa 1,5 meter mellan stalldörren till hästen är i hagen!

Här ses baksidan av mitt stall, närmast i bild är sjukhagen som är i direkt anslutning till den största boxen i stallet men funktion både för en konvalescent och ett sto med nyfött föl att lufta sig på en mindre yta. Sjukagen fick dessutom två grindar för att stängslas av på mitten och rymma två sjuklingar om så skulle behövas. Grindarna leder åt andra hållet in i en lite större grusad hage som normalt är ordinarie hages matplats men också fungerar att stänga av som egen lite större sjukhage vid behov.

Det va inte bara närheten som va viktig. Jag ville också ha möjligheter till variation, att kunna stänga av en hage hit eller dit och slussa hästarna mellan olika mark. Att ha en sjukhage med egen utgång direkt från en box fanns också med i planen och har varit guld värd när konvalescensen är framme! Kanske ligger din mark inte i direkt anslutning till där du bygger stallet, men fundera över om du kan skapa en gång för hästarna att ta sig från stallet till hagen själv. Frigör dig så mycket du kan från ”onödiga jobb” eller omvägar till saker. Det är så mycket jobb med hästar, gård och stall ändå och den där veckan du är sjuk eller när du är tokstressad över jobbet är det så värt det att någon till och med okunnig kan rycka in och hjälpa dig enkelt.

5. Skippa the fancy stuff – prioritera praktiskt!

Jag dreglade som förmodligen många andra över fancy inredning. Från boxar, coola kulor på stolpar, snirkliga mönster, ”rustik” inredning i sadelkammaren och en kullerstensgång i stallgången. Det skulle jag ha! Och så blev det med hjälp av familjens skills. Men det jag är mest nöjd med är plastplanken jag valde till boxarna! För de där kulorna älskar hästarna att klia sig emot och de tjongar huvudet i dem och knaprar av allt fin s k flake (glitter) som så noggrant lackades dit. Men plastplanken, de har inga repor, sparkar eller bitmärken och lätta är de att rengöra också!

På daglig basis skulle jag aldrig tänka på snirklet i boxgallren längre. Såklart blev stallet fantastiskt fint – och nyhetens behag höll väl i sig ett tag… Men skulle jag bygga ett nytt stall skulle jag köra plain och praktisk inredning. Förmodligen skjutdörrar som jag alltid hade haft innan. Vikdörrar är snyggt, men oj så opraktiskt! Speciellt om man har lite hästar och prylar i stallet. Nåt måste hela tiden flyttas för att öppna en dörr. Så kan du få hjärnan att tänka om från det där (ack så fina) prålet – gör det – lägg pengarna på något annat viktigare istället!

6. Kombination av stall och ligghall!

Det här är något som jag vill tips om som verkligen blev en otroligt praktiskt och smart lösning liksom kombo! Och det är att sätta ihop stall och lösdrift i ”samma byggnad” om du har planer på eller behov av båda. Ligghallen som ses till höger i bild byggdes egentligen först och utan några planer på att kompletteras med ett stall (apropå på 10-årsvisioner, se längre upp) men bara några få år efter kom behovet av ett stall då hästantalet skulle bli fler.

Att ha ligghallen precis intill stallet gör det inte bara enkelt med all skötsel såsom mockning, närhet till vatten som redan finns i stallet etc utan det skapar också en fin gemenskap och hem för hästarna! Ovan till höger ser du två nyfikna huvuden som kikar in från ligghallen i stallet där en annan häst står redo för att tvättas på spolplatsen. Även den i anslutning för att lätta leda in lösdriftshästar för rengöring. Kanske har ditt läge på gård och mark inte möjlighet till att kombinera det här, och kanske ska du bara bygga ett stall, men det är i alla fall ett tips till dig som går i tankarna om att ha både och!

7. Utomhus behövs grus och matplatser!

Egentligen ska vi ju prata stall här, men jag måste flika in vikten av att också fixa det praktiskt och genomtänkt utanför stallet. Att ha grusade hårdgjorda ytor både utanför stallet och i starten av hagar samt vid matplatser gör hästlivet väldigt mycket enklare när höst-leran dyker upp!

Att också fixa bra foderhäckar för hästarna att äta ur är mycket värt! Fodret håller sig hyfsat torrt även vid störtskurar och det skapar lugn och ro för de lite mer ranglåga hästarna att förhålla sig på en sida (av ex en fyrkantig höhäck som på bilden) medan den ranghöga slutligen kommer tröttna på att springa runt ”granen” och nöja sig med ”sin” plats på en specifik sida. Dessa foderhäckar rymmer och bär stora höbalar både runda och fyrkantiga. Har du en hungrig pålle går det ofta fint att använda s k slowfeeding nät. Något som också kan nyttjas på så vis som på bilden – till att undvika massa spill av hö på marken och det där fina gruset du fixat!

När det kommer till hagvatten är det lite samma tänk här som inomhus – att ordna med frostfritt vatten i hagen såsom en Thermobar eller liknande kommer göra att dina hästar dricker den mängd de ska när vattnet varken fryser eller är iskallt att dricka. Som budget alternativ till en Thermobar finns det egna varianter man kan tillverka, det är ofta lite pyssel att få vattnet att inte frysa i dem. Min rekommendation är att satsa på det som kommer hålla i längden. Jag har i skrivande stund haft mina två Thermobars i 12 år utan att de lagt av! Ingen kyla har hittills spelat någon roll!

I behov av bygga eget stall-rådgivning?

Jag hoppas du fått med dig massa nya insikter och kunskaper genom den här artikeln där jag berättar om mina både mindre lyckade insatser, det som va helt onödigt att lägga pengar på och vad som verkligen blev bra! Har du frågor eller är nyfiken på att veta mer är du välkommen att kontakta mig, jag erbjuder också coaching och rådgivning inom alla möjliga delar av hästbranschen, från tips kring just stallbygge till utbildningar där du lär dig driva egen stallverksamhet. Lycka till med ditt stallbygge!🤩

Har du frågor eller funderingar?

Dök det upp frågor och funderingar när du läste den här artikeln är du välkommen att maila mig – jag pratar gärna vidare om intressanta aspekter inom hästbranschen. Du kan också kolla in Hästfolk Akademin och de utbildningar jag specialutformat för hästfolk och hästföretagare med coaching och kurser inom allt möjligt!

Dela den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn