Stallplats – 6 tips hur du väljer rätt stall för dig och din häst!

Stallplats, att hitta rätt stall med så optimala förutsättningar som möjligt för dig och din häst kan vara snårigt! Här får du 6 tips hur du ska tänka kring att välja rätt stall för dig och din häst. Det brukar inte alltid gå att få "allt". Men med en genomtänkt plan redan inför letandet av drömstället för dig och hästen kommer du skapa bästa möjliga förutsättningar för att hitta ett trivsamt boende för er båda!

Det var länge sedan jag själv var hyresgäst. Jag minns att det då, på 90-talet, handlade om några få hundralappar för en någorlunda all inclusive deal på stallplats. Så här i efterhand inser jag hur billigt det va även då, och kan inte förstå hur de fick det att gå ihop.

Jag har sedan dess befunnit mig på andra sidan staketet – först med eget litet stall under många år och nu, sedan år 2000, som stallchef i egna inackorderingsverksamheten Stall Lövholmen. Genom de här snart 25 åren har jag lärt mig mycket, förstås kring att driva en stallverksamhet men också hur behoven ser ut hos den som vill hyra in sig. Så jag tänkte samla ihop alla tankar och tips i den här artikeln och dela med mig av dessa till dig som kanske köpt din allra första häst och letar stall för första gången, eller du som inte riktigt hittat rätt ställe ännu. Här ger jag dig mina 6 bästa tips!

1. Tre viktiga saker DU inte kan vara utan!

För att du ska hitta en så bra match som möjligt i valet av stallplats för dig och hästen behöver du få lite koll på vad som egentligen är viktigt för dig. Ska stallet ligga nära hemmet? Eller kanske när jobbet? Behöver du ridhus för att det ska fungera bra för dig att träna, vilja rida varje dag och i så fall därmed trivas med en viktig del av ditt hästeri? Eller rider du tvärtom mest ute i skogen i alla fall? Och vilka stallkompisar skulle du komma bra överens med – de som tränar på samma vis som du gör eller vill du kanske ha en stor variation i åldrar och inriktningar?

Ta hjälp av hur du tänker kring din arbetsplats eller med vänner du har – att skapa bästa förutsättningar för att hitta rätt stall börjar med att konkretisera dina 3 viktigaste prioriteringar! För hur fin en anläggning än är så kommer du i längden inte vilja spendera den mesta delen av din häst-tid på resande fot i din bil.

Några tanke-tips inför din prioriteringslista:

  • Hur mycket tid är du beredd att resa till/från stallet?
  • Kan du tänka dig att åka och köpa foder och strö på egen hand eller ska sån service ingå?
  • Har du ett arbete och live som tillåter kollektiva insatser i längden?
  • Om du istället behöver hjälp och service kring hästen, vilka tjänster vill du ska ingå – ut/insläpp och kanske rentav även mockning?
  • Behöver du ridhus? Sommaren är fin – men under lertider och vinter förändras förutsättningarna drastiskt. Tänk långsiktigt.
  • Hur ofta rider du ut, är det din huvudsakliga grej att du gillar uteritter? Kanske ska du fråga om du kan komma med trailern till ditt ev nya ställ och få provrida ridvägarna först?
Att ha tillgång till ett ridhus där du ska hyra in din häst är fantastiskt för den träningssugna! Men är du en skogsmulle i första hand kanske en sådan anläggning har en för dina behov onödigt hög hyra?

2. Tre viktiga saker din HÄST inte kan vara utan!

Nu har du förmodligen börjat tänka på dina behov kring stallplats och då är det dags att också ta med din häst i bilden. Varför du första ska tänka igenom dina behov före hästens är för att det ju faktiskt är du som måste orka med att sköta den och trivas i stallet på ett vis där du vill åka dit varje dag. Inte tvärtom att du känner dig utanför i stallgänget eller rentav hamnar mitt i konflikter så snart du klivit innanför dörren. Då spelar det ingen roll hur fint ridhus eller vilka andra faciliteter anläggningen har!

Så vilka är din hästs 3 viktigaste behov – stora hagar med många kompisar, färre kompisar eller har din häst behov av en ensamhage ofta? Har din häst haft mycket skadeproblem tidigare och vilka förutsättningar behöver hästen i så fall kring sjukhagar?

Tänk på att vissa saker såsom exempelvis bra foder, god ventilation och daglig hagvistelse ska vara självklarheter! Så dessa ska inte tas med bland din hästs 3 prioriteringar.

Är sommarbete på plats en viktig prioritering för dig i valet av stallplats? För det är ju bra smidigt att slippa flytta hästen varje sommar – framförallt för hästens rutiners skull!

3. Skapa en stallplats-budget!

Att det är kostsamt att äga eller handhålla hästar det vet vi nog alla som någon gång haft en häst, varit medryttare eller ridit på ridskola. Vid en uppstallning är det förutom själva stallplatsen, med allt vad det omfattar ekonomiskt, också viktigt att tänka på dina egna och hästens övriga utgifter och kostnader.

Tips när du ska skapa din månadsbudget:

  • Kostnader för att resa till och från stallet – hur skiljer sig priset med bil vs kommunalt?
  • Hyran för stallplatsen och eventuella tillkommande kostnader utöver stallhyran såsom strö, foder och ev service. Finns det service du inte behöver och kan spara in på?
  • Tillhandahåller stallet ytterligare service nivåer utöver det som ingår som du kommer vilja ha? Glöm inte ta med dessa också i beräkningen så de inte dyker upp som en oväntad överraskning!
  • Hästens normala kostnader såsom utrustning, vaccination, avmaskning, hovslagare, veterinärvård och kanske till och med en liten extra buffert om olyckan skulle vara framme.
  • Din omkostnader för ”dina” behov – ridkläder och skor, tränings- och ev tävlingskostnader etc.
  • Dina resekostnader om du planerar utgå från ett stall och därifrån ta dig till träningar och tävlingar, är anläggningar du planerar att vara aktiv på inom rimliga avstånd?
Bor du i en större stad och letar en närliggande stallplats? Då är det bra att ta med i beräkningen hur det ser ut med trafiken i den riktning du kommer åka för att ta dig till stallet varje dag. Kanske behöver du hitta ett stall med kommunala förutsättningar?

4. Stall research, referenser + egen bedömning!

Första bästa stall kanske känns toppen – men mitt råd är att du i god tid före det är dags att flytta in på något nytt ställe ser dig omkring så du vet vilka olika alternativ som finns. Bäst är ju om du hittar ett stall som är så nära en perfekt match för både dig och hästen så ni kan landa och trivas över tid!

Fråga gärna efter referenser! Och erbjud dina! En seriös stallägare vs hyresgäst kommer uppskatta att få frågan, för det betyder ju att det finns en seriositet och noggrannhet med i bilden. Skulle du få mothugg vid en förfrågan om referenser kanske du ska leta vidare. Det säger en hel del om din första kontakt med ”stallchefen” inte fungerar bra kommunikationsmässigt – ni ska ju samarbeta över lång tid och behöver kunna förstå varandras behov och dela sunda värderingar ganska direkt.

Bra att tänka på är att referenser inte alltid är 100% vattentäta, du bör därför utöver referenser vara noga med att bilda dig en egen uppfattning om allting. Bedöm aldrig någonsin något utefter vad andra säger! Även om andra hyllar ett ställe. Det är vad de tycker. Du kanske tycker helt annorlunda. Människor är olika individer med olika värderingar, tyckanden och viljor – stå på egna ben i dina beslut!

5. Ta ansvar för ditt beslut kring val av stall!

Första perioden i ett nytt stall du valt ut är ofta lite av en ”honeymoon” period. Allt känns liksom toppen! Men med tiden kan det dyka upp saker du inte tycker fungerar som du vill, saker du inte varit införstådd med eller så har dina eller hästens behov förändrats. Det är okej att ändra sig!

Motsvarar stallet inte längre dina förväntningar är mitt råd att du inte står kvar och beklagar dig över allt du inte tycker fungerar utan istället är proaktiv själv och söker dig till ett nytt ställe där du får dina nya behov tillgodosedda. Att regelbundet visa ett missnöje, vare sig gentemot dina stallkompisar eller stallansvarige, det skapar inte en bra miljö. Att ställa frågan om saker kan anpassas efter dig ska du absolut göra, man kan aldrig veta om man inte frågar. Men ha samtidigt i åtanke att du behöver vara okej med ett ”nej” till svar i de fall du vill ha något extra utöver det som är avtalat dig och stallchefen emellan.

6. Bli en medskapare av god stämning i stallet!

Alla vill vi ju ha en trivsam stämning och en härligt stallmiljö vi längtar till varje dag, eller hur? Men livet går ju samtidigt upp och ner och med det skiftar humöret, orken och stressnivån åker jojo. Att konflikter uppstår är därför inget konstigt, det är snarare fullt förståeligt. Det sker överallt, på arbetsplatser, i hemmet, mellan släktingarna och med vänner då och då. Konflikter går inte att undvika så du behöver istället lära dig konsten att hantera dem.

Vill du ha en fungerande miljö i ditt stall och med dina stallkompisar? Se då till att du bidrar till den genom att alltid försöka förstå en person eller situation istället för att reagera på den, dvs bli arg, vända på klacken och gå eller säga elaka saker till andra. Va tydlig, trevlig och neutral i din kommunikation, även i de fall en situation skulle vara lite ansträngd. Väljer du att reagera eskalerar bara problemet ytterligare.

Kort sagt – vill du ha en bra stämning i stallet se till att bemöta andra såsom du vill bli bemött själv!

Det finns förstås alltid ännu fler saker att ta upp, men det här är vad jag kommit fram till är viktiga faktorer att tänka på i valet av stallplats liksom hur jag personligen också tänker i min ledarroll när jag ska få ihop ett bra stallgäng där både häst och ägare blir en bra match gentemot anläggningen och verksamhetens möjligheter och gränser. Hoppas du hittat något användbart i den här artikeln och stort lycka till nu i stallplats-jakten!🤩

Har du frågor eller funderingar?

Dök det upp frågor och funderingar när du läste den här artikeln är du välkommen att maila mig – jag pratar gärna vidare om intressanta aspekter inom hästbranschen. Du kan också kolla in Hästfolk Akademin och de utbildningar jag specialutformat för hästfolk och hästföretagare med coaching och kurser inom allt möjligt!

Dela den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn