Veterinärbesiktning vid hästköp – därför är det viktigt!

Veterinärbesiktning vid hästköp är något du absolut inte ska hoppa över! Det må svida i plånboken just där och då, men på sikt har du allt att vinna i att veta hästens befintliga skick när du köpte den!

Är du på väg att köpa häst? Kanske är det din allra första häst och du funderar kring det här med veterinärbesiktning hur du ska göra och vad som är rekommendationen. I den här artikeln ger jag dig mina bästa råd efter att ha haft både ett långt hästliv, tävlat i hoppning i 35 år och framförallt erfarit många olika typer av skador hos häst, både allvarliga och mindre allvarliga.

Köp inte grisen i säcken!

Att köpa häst är kostsamt i sig och väl hemma i stallet fortsätter den kosta dig pengar varje månad i form av stallhyra (om du inte har egen gård) foder, strö, hovslagare och vaccinationer. Men du har förmodligen redan räknat med just dessa kostnader. Det är de enkla delarna att kalkylera fram en budget för. Att däremot kunna beräkna vilka skador som kan uppkomma, det är givetvis omöjligt! Alla hästar skadar sig förr eller senare, det är något du som hästägare måste räkna med. Men vad du däremot inte ska göra är att starta i fel ände där du planerar köpa den där superfina hästen du hittat utan att göra en veterinärbesiktning för att det i köpskedet gör ett ännu större hål i plånboken.

Att hästar skadar sig och någon gång under sitt liv behöver få behandling i olika former är inget konstigt eller ovanligt. Men att inte VETA hur din kommande hästkompis mår när du köper den kan i värsta fall leda till plötsliga överraskningar i form av skador pga tidigare problem hos hästen som bromsar både er planerade framfart och ger dig ökade utgifter. (Stock Foto)

Veterinärbesiktning – varför du ska göra det!

Du vill ha din häst en tid och du vill att ni ska utvecklas tillsammans och ha kul ihop, kanske träna eller till och med åka på tävlingar, eller hur? Då är det ju väldigt viktigt att både du och din häst mår bra och är friska. Kanske har du själv varit med om att du har sträckt dig, stukat foten, kanske brutit något eller så har du känt dig stel lite här och där många gånger? På samma vis är det med hästen. Den kan ha ramlat i hagen som föl eller unghäst när den busade, trampat fel efter ett hinder, inte haft riktigt optimalt anpassad utrustning eller drabbats av hältor i olika former och av olika anledningar.

Vissa tidigare ”skador” kanske hästen självläkt på egen hand men vissa känningar kan den också ha kvar och det här kan ställa till det lite. När du provrider en häst inför köp är det inte helt omöjligt att den, trots att den ”verkar frisk” kan ha anmärkningar vid en röntgen eller visar reaktion vid ett böjprov. Precis som du antagligen lärt dig röra dig rätt ”felfritt” trots att du har en tidigare skada någonstans eller är stel i en arm, ben eller rygg. På samma vis har hästen lärt sig anpassa sig till sina eventuella problem. Med det inte sagt att alla hästar har tidigare skador eller problem – men det är precis därför du ska genomföra en veterinärbesiktning – för att VETA hur läget ser ut.

Vid en veterinärbesiktning får hästen visa hur den rör sig både på hårda underlag som asfalt eller betong liksom på mjuka underlag i ridhus eller på en ridbana/longervolt. (Stock Foto)

Besikta hästen på en klinik med röntgen och tandkoll!

Att ta ut den lokala veterinären för en gårdsbesiktning är kring vissa delar av en besiktning ett alternativ. En gårdsbesiktning kan vara tillräcklig för att få försäkra hästen, dock kan begränsningar i försäkringsbelopp finnas. Det är förstås mycket viktigt att du kan försäkra hästen utan s k förbehåll för tidigare skador.

Men mitt personliga och bestämda råd när det kommer till en veterinärbesiktning är att den ska ske på klinik. På en hästklinik finns tillgång till alla saker du behöver – röntgen, ultraljud och hästtandläkare. Vid en veterinärbesiktning läggs först stor vikt vid hur hästen rör sig, både via ett s k ”böjprov” men också genom att hästen till att börja med får skritta och trava på hårt underlag och röra sig i alla gångarter via longering. Ridprov, att bedöma hur hästen rör sig med ryttare och därmed vikt på, är också hjälpsamt för att se att alla delar fungerar eller upptäcka att det inte gör det.

Vi de här rörelseproven i olika former är det inte ovanligt att någon avvikelse upptäcks och det är just där det kommer underlätta att du och hästen befinner er på en klinik och inte en grusplan hemma precis utanför stallet. På kliniken finns nämligen alla möjligheter att undersöka hästen grundligt och framförallt felsöka i de fall något misstänkt upptäcks under besiktningens gång. En besiktning är till för att få fram fakta om hästens nuläge och framtida möjligheter. Då kan det behövas resurser som ger dig svart på vitt i möjligaste mån det går.

En ordentlig tandkoll och genomgång av hästens mun är mycket smart att göra vid en besiktning. Det finns förstås flera problem som kan uppstå i munnen med tänder som behöver tas ut eller fickor mellan tänder som behöver åtgärdas. Men långt ifrån alla problem är svåra att lösa. Gör du en kontroll vet du läget! (Stock Foto)

Varför både röntgen och tandkoll?

Först och främst – en veterinärbesiktning ska du, som tidigare nämnt, göra för att både säkerställa att hästen mår bra men också för att du och hästen ska få en fungerande och kul tillvaro tillsammans där ni kan göra allt det där du drömmer om inför ditt hästägande! Att veckan efter hästens ankomst upptäcka att något inte står rätt till – det är inte kul! Och det kan kosta mycket pengar, energi och tid för dig att ta hand om en häst som inte mår bra vilket också i förlängningen gör att du själv inte mår bra!

Skador som kräver avancerad rehab på så vis att du själv inte kan utföra den blir än mer tärande på ekonomin och kräver kanske att du också ska ta hästen till olika rehabstall eller åka skytteltrafik fram och tillbaka till kliniken då vissa behandlingsmetoder helt enkelt bara finns där.

Vattenträning är vid vissa skador en otroligt bra rehabmetod för hästen! (Stock Foto)

Röntgenbilder kan förstås tas i mängder och det kan verkligen bli både dyrt och en smula onödigt att gå överdrivet all-in! Mitt råd är att du hör efter med kliniken vilka bilder eller röntgenpaket de rekommenderar. Det finns varianter som friröntgen eller exportröntgen som har en ungefärlig grund i kotor, knän och has. Frågar du mig skulle jag även röntga rygg och nacke vilket har sin anledning i att jag haft x antal hästar som visat sig ha dåliga förutsättningar eller medfödda fel i ryggen efter ett antal år på tävlingsbanan. En del fel hos hästen upptäcks nämligen inte förrän hästen är i full belastning och träning.

Mitt råd är alltså att både göra en ordentlig tandkoll med en duktig hästtandläkare och välja de antal röntgenbilder som utesluter ett antal vanliga problem! Konsultera med din veterinär och klinik om ett bra upplägg på det här utefter vad du planerar göra för aktiviteter med din kommande häst!

En veterinärbesiktning är inte 100%!

Så, om du gör den här omfattande besiktningen vi pratar om här, och lägger alla de pengar som behövs för att ta reda på hästens nuläge, är allting 100% okej då? Både ja och nej. Det du har undersökt och fått svar på bör man se på det viset. Men hästkroppen är stor och komplex, det är omöjligt att hitta och veta allt – ÄVEN om du gör en supernoga besiktning där du och veterinären försökt tänka på precis allt! Det kan förstås dyka upp fel i efterhand och hästar kan också skada sig mer eller mindre när som helst, så lite behöver du också landa i att hästägande-livet är så här. Det kan gå upp och ner och vissa saker eller problem får man helt enkelt ta hand om och lösa när det dyker upp, och OM det dyker upp. Förstås finns det hästar som är friskisar och inte alls skadar sig, ibland inte under ett helt liv ens!

Hästen gick inte igenom besiktningen – vad gör jag nu?

Det är absolut inget ovanligt med att en häst visar reaktioner i olika former under en besiktning! Precis som jag började berätta i det här blogginlägget så har vi, både hästar, du och jag, hundar, katter osv känningar i våra kroppar i olika former. Själv har jag problem med ryggen både rent fysiskt och det finns avvikelser på röntgen. Betyder det att jag inte ”fungerar”? Nej, såklart inte. Men jag kanske är begränsad i vad jag kan göra. Likaså kan en häst vara begränsad i vad den kan göra beroende på vad för typ av fel som hittas.

Att en häst visar upp problem vid en veterinärbesiktning behöver inte betyda att den inte kan fungera. Vissa avvikelser på röntgen kan dessutom vara jättegamla och läkta för länge sen och kommer troligen inte skapa mer problem. Alternativt kanske man kan se att en häst pga ett rötngenfynd inte bör hoppa hinder men att tränas i dressyr går jättebra.

Mitt råd? Säg inte generellt nej till en häst du hittat som passar dig helt perfekt för att något uppstår på besiktningen. Förstås ska du inte köpa en sjuk häst. Men vid lite oklara fel, skador eller defekter – ta reda på mer information och fakta, hör med en annan veterinär så du får en second opinion. Har du med en seriös hästsäljare att göra är hen förmodligen lika mån om att hästen ska må bra som du, kanske hästen kan få en enklare behandling och så ses ni för en ny besiktning efter en tid?

Går allt enligt planen vid veterinärbesiktningen är det ett tips att du under ditt hästägande lär dig mer om hästens behov för att hålla sig frisk! Viktigt är förstås att hästen får röra på sig, rids på en sunt vis och har optimalt anpassad utrustning. Men massage och kiropraktik kan också vara välgörande för hästen vid behov eller till och med regelbundet! (Stock Foto)

Du kan visst köpa en häst med tidigare skadehistorik!

Jag har personligen köpt hästar med alla möjliga fel här och där! Tillsammans med veterinären och hästens tidigare ägare eller uppfödare har vi gjort en bedömning huruvida hästen verkar ha problem eller inte och vad som är bra att tänka på inför ridning, träning och tävling. Däremot skulle jag inte köpa en häst där det överväger att ”skadan” som hittats troligen kommer innebära problem kring hästens hållbarhet i framtiden och inom det jag ska göra.

Söker du å andra sidan efter ett avelssto eller promenadhäst ser situationen förstås helt annorlunda ut. Även hur du ska tänka kring besiktning och undersökning av den. I den här artikeln syftar jag till att du planerar köpa en ridhäst du vill kunna rida varierat på, träna med regelbundet och där det finns en potential och fysisk förutsättning hos hästen att tävla om du skulle vilja.

Så, huruvida du kan eller ska köpa en häst med tidigare skadehistorik måste vara något du, tillsammans med ditt ”team” i veterinär, klinik, hovslagare, hästtandläkare osv, tar ställning till gemensamt. Även om du tar beslutet i slutändan så ska du absolut bolla alla frågor du har med experter på området!

Skapa de bästa förutsättningarna du kan!

Att göra allt du kan kring att skapa de rätta förutsättningarna för dig och din nya häst, det är något du verkligen kommer ha igen över tid! Vet du att hästen är undersökt efter konstens alla regler, den får bo bra med mycket rörelse och kvalitativt foder och du har tränare och andra kunniga tillhands – då har du skapat en riktigt bra start för er!

I den här artikeln har jag främst belyst vilka problem som kan uppstå i de fall en veterinärbesiktning skippas. Hästägande är förstås både fantastiskt och nästintill en nödvändighet för själen för oss hästbitna! Det är ju just därför det är så viktigt att vi mår bra ”allihop” – både du och hästen! (Stock Foto)

Har du oturen att det dyker upp någon skada längs mer er resa framåt så vill jag ge ett sista råda att liksom vid besiktningen vara noga med att få information och utreda vad det egentligen handlar om. Många skador kan verka otäcka eller situationen kan uppfattas vara körd. Men det är inte alltid så som det först verkar. Ha ”is i magen” och ge din häst tid och möjlighet att få läka, många gånger klarar de processen tillbaka bättre än vad vi först tror!

Stort lycka till med ditt hästköp och veterinärbesiktning! Hoppas den här artikeln varit till hjälp och behöver du rådgivning inom alla delar av ett hästköp är du välkommen att kontakta mig för vidare råd, bollplank och coaching!

Har du frågor eller funderingar?

Dök det upp frågor och funderingar när du läste den här artikeln är du välkommen att maila mig – jag pratar gärna vidare om intressanta aspekter inom hästbranschen. Du kan också kolla in Hästfolk Akademin och de utbildningar jag specialutformat för hästfolk och hästföretagare med coaching och kurser inom allt möjligt!

Dela den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn